column van ceesLaat de leeuw niet in zijn hempie staan. Dat aloude voetballiedje werd ooit gezongen op de tribunes door heren met lange overjassen, een hoed op en een sigaar tussen wijs- en middelvinger. In die Bep Bakhuijs- en Abe Lenstra-jaren verloor Nederland nogal eens. Soms van België, maar meestal niet. Luxemburg kreeg klop, maar Duitsland was sterker. Ook toen leefde het voetbal en zaten hele gezinnen op zondagmiddag nagelbijtend aan de radio gekluisterd. Vooral na het WK in 1974 kwam er een ongekende opmars van Oranje-gekte op gang. En die duurde tot 25 maart 2017. Vanaf die datum ging het flink bergafwaarts met dat enthousiasme.

De juiste datum heb ik in mijn columns nooit voorspeld, maar dat het mis zou gaan schreef ik al op deze plaats vanaf het moment dat KNVB-bobo Bert van Oostveen die achterlijke Hiddink/Blind-constructie er doorheen drukte. Guus Hiddink was over de houdbaarheidsdatum heen en moest voorafgaande aan de training de veters van zijn voetbalschoenen door een assistent laten knopen. Zijn voortijdige afscheid lag voor de hand en kwam dan ook. En tsja, toen moest Danny het gaan doen. Dat stond nu eenmaal in het contract. Ook over die aanstelling schreef ik toen ook zeer kritisch, dus van opportunisme kunt u mij niet betichten.
Danny Blind. Pffff. Had ik het ooit tot international geschopt, zou ik de man dan serieus nemen? Ik denk het niet. Geen uitstraling, niet charismatisch, pappen en nathouden, trekpop van de de KNVB, autoriteit veinzend, terwijl iedereen ziet dat hij die karaktertrek zeker niet heeft. Al voor zijn dienstverband bij de voetbalbond mislukt als trainer bij o.a. Ajax. Hoe en waarom kom je bij zo iemand uit? Omdat hij een goede back was en een keer met Ajax de Europa Cup 1 en de Wereldbeker won? Het is een mysterie. Net zo goed trouwens als de aanstelling van Hans van Breukelen, waar ik ooit noodgedwongen zo’n motivatie-uurtje van moest aanhoren. Na vijf minuten dacht al dat die man hier niet moest staan, maar opgenomen in een kliniek voor zwakzinnigen. Mijn hemel, wat een lariekoek was dat allemaal. En dan na zijn in dienst treden bij de bond meteen belangenverstrengeling moeten weglullen met een bevriend bedrijf dat handelt in schimmige hand- en spandiensten. Kortom het duo Peppie en Kokkie in de serie “Hoe help ik Oranje naar de Filistijnen?”.
Ik heb de laatste jaren wel vaker met kromme tenen naar het Nederlands Elftal zitten kijken, maar wat ik in die wedstrijd (nou ja, wedstrijd, wedstrijd) tegen Bulgarije voorgeschoteld kreeg, tart elke beschrijving. Na die snelle achterstand was het weer balletje breed, balletje terug. Dan heb je een spits van 1,94 meter in de spits staan en wat doen de buitenspelers? Die kappen steeds naar binnen. Hoezo? En als je kort voor tijd, als je al zeker weet dat je een verloren partij speelt, er nog een tweede lange spits bij zet en dan pas min of meer wanhopig de bal hoog voor het doel gaat knallen, dan lever je het definitieve bewijs dat je er geen zak verstand van hebt. Iedereen wist het toen van Dokkum tot Zierikzee; die vliegt eruit. Veel te laat, dat wel. Ongeloofwaardige theorieën dat kwalificatie via een tweede plaats in de poule nog kunnen zijn natuurlijk poppenkast.
Je moet dan ten eerste alles gaan winnen (hoe dan? En ook Frankrijk uit? Ja, doei) en ten tweede wie naar de tussenstand van de beste nummers twee kijkt, ziet dat je nog eerder een nachtje met koningin Maxima mag doorbrengen dan dat Nederland zich kwalificeert voor Rusland. En de kans dat het eerste gebeurt is al niet zo waarschijnlijk. En erg jammer, trouwens.
Sportief is dit een ramp, waar we voorlopig niet van gaan herstellen. En wie wil eigenlijk dit zwalkende Oranje gaan coachen? Van Gaal heeft afscheid genomen van Manchester United op een minder florissante manier. Dat kleeft aan hem. Dat vindt-ie helemaal niet leuk. En zou je dan nu nog zo’n zeperd willen oplopen? Het WK kun je niet meer halen, dus wat is er te winnen? Hoe kun je op die wijze je enigszins gedeukte imago nog opvijzelen? Dat kan niet en met deze groep is het sowieso trekken aan een dood paard. Andere opties als Koeman en van Marwijk? Die zijn daar gek. Everton doet het prima en van Marwijk is met die fraaie vrienden uit Saoedi-Arabië dichtbij WK-kwalificatie. Om over de centen al helemaal niet te praten.
Maar ook mannen als Henk ten Cate of Ruud Gullit moet je niet willen. De eerste is alleen maar assistent bij een topclub geweest en de tweede een ijdeltuit met een te groot ego, die ooit bij Chelsea een keer de FA-Cup won. Maar die hadden ze ook wel gewonnen als Gullit tijdens die finale thuis een vogelhuisje in elkaar had gezet. Goede ex-voetballers kunnen best goede trainers zijn of worden, maar vaak ook niet. Dan wordt er geteerd op de voormalige carrière, maar die mythe is dan vaak na een weekje al wel doorgeprikt.
Tsja, wie zijn nog meer de dupe naast u en ik? Zal ik er eens een paar noemen? ING, Heineken, Unilever, Philips, Albert Heijn, Jumbo, HEMA, Blokker, Action, de hele natte horeca, Media Markt, Bol.com enzovoort, enzovoort.
Want je gaat niet met een pot bier en een oranje klomp op je hoofd op de nieuwe televisie naar Zwitserland-Griekenland zitten kijken. Al die genoemde bedrijven en tientallen anderen gaan flinke omzetten mislopen.
Je kunt het leuk vinden of niet, maar sport en zeker ook voetbal gaan al heel lang niet meer over de sport alleen. Het is commercie voor en commercie na. De zakenwereld zal in 2018 miljoenen minder hoeven te besteden aan oranje gerelateerde advertenties, reclamespotjes en prullaria, maar aan het eind van het jaar zal de winst toch flink lager zijn, omdat het Nederlands Elftal er opnieuw niet bij is op een groot teoernooi.
Tenslotte en dat is wel net zo eerlijk: het échec is natuurlijk niet alleen veroorzaakt door Blind c.s. Ook de spelers zijn natuurlijk de boosdoeners. Er kan best eens een mindere lichting zijn, maar als je dusdanig lamlendig over het veld loopt te sjokken dan is dat evengoed een schande. Als Davey Klaassen tegen Feyenoord zo voetbalt als tegen Bulgarije, dan stuur ik hem een taart met in grote letters Jan erop. En dan maar hopen dat zijn vrouw Katrijn heet.
Nee, wie je ook voor deze groep zet, al is het Catweazel, dit krijg je volgens mij niet meer aan de praat. Voor het thuisfront heeft het natuurlijk wel voordelen. Als Kevin Strootman na Nederland-Italië thuis komt zal zal moeder de vrouw hem omhelzen en in zijn oor fluisteren: “Oh, wat heerlijk Kevvie, kunnen we volgende zomer lekker lang chillen op Ibiza. Veel leuker toch dan in dat saaie Rusland een beetje ballen”.
En zo zitten wij met de gebakken peren en zegt Kevin tegen zijn vrouw als zij vraagt hoeveel het geworden is: “Verloren 3-0, geloof ik, maar kan ook 4-0 zijn. Maar wel even lekker een frisse neus gehaald. Zullen we meteen maar naar boven gaan? Ik heb nog energie genoeg”.

Cees Seevinck,
28 maart 2017,

Contact

Sportcomplex "Zuidveen"
Laan naar Eme 97
7204 LZ ZUTPHEN

Postbus 617
7200 AP Zutphen

T: 0575 - 52 68 81
E:

Netwerk

Website

Sitemap
Webteam